diumenge, 3 de maig del 2009

basquiat, painting live






Jean-Michel Basquiat va néixer a Brooklyn, Nova York, el 22 de desembre de 1960, fill de pare haitià i mare portorriquenya. El seu pare, Gerard Basquiat, era un comptador de respectable solvència econòmica, i la seva mare, Matilde, era una dissenyadora gràfica de gran prestigi professional. Va créixer en un entorn familiar estripat, els seus pares es van divorciar i per aquesta situació va haver de canviar moltes vegades d'escola. Als 16 anys va ingressar en la City-Arts-School, un centre per a adolescents dotats del que l'expulsen per rebel un any abans de graduar-se.

El 1977, juntament amb Al Díaz, es va introduir en el món del graffiti, pintant en els vagons del metro i per les zones del SoHo, barri novaiorquès on proliferen les galeries d'art. L'any següent va deixar l'escola un curs abans de graduar-se en batxillerat i va abandonar la seva casa per a, durant dos anys viure als carrers, en edificis abandonats o amb els seus amics al Low Manhatan, sobrevivint a força de vendre postals i samarretes que ell mateix decorava.

Seguia dedicant-se al graffiti, les seves pintades i escrits tenien molta càrrega poètica i filosòfica, però sobretot satírica. El pseudònim del seu alter ego compartit amb Al Díaz era SAMO (SAMO: sigles de same old shit, literalment, la mateixa merda vella ) amb el qual signaven quan pintaven els seus tags i graffitis, amb críptics missatges.

Aquests murals duien inscripcions com "SAMO estalvia idiotes" o "SAMO posa fi al rentat de cervell religiós, la política del no-res i la falsa filosofia". Un article sobre l'escriptura rondaire de SAMO publicat a "The Village Voice" va ser el primer indici que el món de l'art s'interessava per ell.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada